Пандемията COVID-19 е обърнала тенденцията на постоянно нарастване на очакваната

...
 Пандемията COVID-19 е обърнала тенденцията на постоянно нарастване на очакваната
Коментари Харесай

Доклад: Как пандемията от COVID-19 ни е върнала с 10 г. назад?

 

Пандемията COVID-19 е обърнала наклонността на непрекъснато повишаване на предстоящата дълготрайност на живота. Само за 2 години пандемията унищожи съвсем 10-годишен прогрес в подобряването на предстоящата дълготрайност на живота. Това демонстрират данни от последния отчет на СЗО.

Между 2019 година и 2021 година предстоящата дълготрайност на живота в международен мащаб е спаднала с 1,8 години до 71,4 години - назад до равнището от 2012 година По сходен метод световната дълготрайност на живота в положително здраве е спаднала с 1,5 години до 61,9 години през 2021 година – също назад до равнището от 2012 година

Продължителността на живота е общият брой години, които живеем, а продължителността на живота в положително здраве демонстрира какъв брой от тези години оставаме здрави и без болести и заболявания.

 Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София? 3 мин. Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София?  Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити 1 мин. Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити  Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата 3 мин. Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата  Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили 8 мин. Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили  Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “ 3 мин. Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “  Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас? 3 мин. Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас?  Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София? 3 мин. Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София?  Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити 1 мин. Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити  Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата 3 мин. Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата  Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили 8 мин. Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили  Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “ 3 мин. Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “  Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас? 3 мин. Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас?

В отчета за 2024 година се акцентира също, че последствията са усетени неравномерно в целия свят.

Северна и Южна Америка, както и Югоизточна Азия са били най-силно засегнатите места, като в интервала 2019 - 2021 година междинната дълготрайност на живота е намаляла с към 3 години, а междинната дълготрайност на живота в положително здраве - с 2,5 години.

Спадът стартира с пандемията от COVID-19, само че дали единствено на това се дължи наклонността

За разлика от тях Западният тихоокеански район е минимално обиден през първите 2 години на пандемията, като загубите са по-малко от 0,1 години в предстоящата дълготрайност на живота и 0,2 години в предстоящата дълготрайност на живота в положително здраве.

„ Продължава да се следи забележителен прогрес в международното опазване на здравето, като милиарди хора се радват на по-добро здраве, по-добър достъп до услуги и по-добра отбрана от изключителни обстановки в опазването на здравето “, споделя доктор Тедрос Гебрейесус, общоприет шеф на СЗО.

„ Не би трябвало обаче да забравяме какъв брой нежен може да бъде напредъкът. Само за 2. пандемията COVID-19 унищожи десетилетие на прогрес в продължителността на живота. Ето за какво новото Споразумение за пандемиите е толкоз значимо: освен за подсилване на световната здравна сигурност, само че и за отбрана на дълготрайните вложения в опазването на здравето и за поощряване на справедливостта във и сред страните “, изясни още той.

Страните от СЗО се събират през днешния ден, 27 май, в Женева, с цел да опитат да договорят световно съглашение за пандемиите.

Симптомите на постковид синдрома са отмалялост, „ мозъчна мъгла “, температура, затруднено дишане, обриви и болки в ставите

Преговорите текат от месеци, а 194-те страни членки на СЗО ще опитат да реализират единодушие по финален текст в границите на асамблеята, която тази година е под наслова „ Всички за здравето, здраве за всички “.

Идеята е хората, общностите и страните да бъдат по-устойчиви при бъдещи пандемии, както и да се усъвършенства предварителната защита и готовността.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР